Starou tvrz v Žichově vlastnili pravděpodobně vladykové ze Žichova, příslušníci nižší šlechty. Písemně jsou zmíněni v letech 1239 až 1251, dále roku 1341 a 1358. Stud ze Žichova byl dokonce norimberským purkrabím. Můžeme se domnívat, že jim tvrz patřila spolu s vesnicí.
© Prudký Martin, 03/2011
Graficke pismenko Tvrziště se rozkládá severně od vesnice Žichov na plochém ostrohu, vymezeném dnes vodní nádrží Lužice II. na severozápadě, Žichovským potokem na západě a na východní straně Lužickým potokem. Žichov je přístupný ze silnice z Bíliny do Loun. Z návsi vede vpravo polní cesta vedoucí podél Žichovského potoka. Do vlastního tvrziště je přístup z pole po úzké šíji. Při hledání tvrziště v Žichově není dobré se řídit mapou Klubu českých turistů neboť na té umístěno severněji v lese.
Prudký Martin , 13.3. 2011

historie

Ves Žichov pravděpodobně vlastnil vladycký rod Žichovských, kteří se po ni psali. Například v letech 1239 až 51 Jindřich, roku 1341 Ješek, jehož syn Stup byl v letech 1358 až 60 norimberským purkrabím. Žichovští měli v erbu kolo a drobné državy měli i v okolních obcích. Tvrz byla postavena pravděpodobně ve druhé čtvrtině 15. století. Žichovští později prodali ves Děpoltovi z Lobkovic, který ji připojil k bílinskému panství. Roku 1642 se stal

Prudký Martin podle Hrady zámky a tvrze království Českého - A. Sedláček, 13.3. 2011

popis

Tvrziště má tvar nepravidelného trojúhelníka, který je kromě přístupové šíje ze všech stran chráněn strmými svahy. Ze severu je opevnění vybaveno příkopem a valem.

Teplice  (TP)
    Měrunice