tvrz Mikulčice

Kostelisko, kostel č. IX
Tvrziště vzniklé v 15. století na místě velkomoravského kostela v poloze „Kostelisko“. Robusní rotunda byla použita jako věž nové tvrze. Při nepokojích po smrti českého krále Albrechta I. v r. 1439 zde došlo dle četných nálezů šipek k intenzivním bojům.
Rekonstruované základy velkomoravského kostela
Graficke pismenko První zmínka o vsi Mikulčice je na Zdíkově listině z roku 1141, ale až po 200 letech se po Mikulčicích zve Václav z Mikulčic. V roce 1353 Čeněk z Lipé prodává tvrz i se vsí Janovi z Popovic. V roce 1397 Adam z Popovic zapisuje tvrz a ves Archlebovi z Veteřova, který zde sídlil do roku 1416. Roku 1420 Markvart z Duban prodává tvrz a ves Sulíkovi z Kounice. Jeho syn Petr už postupuje pouze ves s místem tvrze vévodovi Albrechtovi. Tím tvrz ve vsi zaniká a v první polovině 15. století, jako útočiště v neklidných dobách, je opevněno místo bývalého velkomoravského kostela číslo IX, který minimálně stál ...
Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 25.3. 2011

popis

Jako místo tvrze byl použito vyvýšené místo v poloze „Kostelisko“ s výraznými zbytky robustní rotundy se čtyřmi nikami. Podél byl vykopán 3–4 metry široký příkop. Kolem kostela se nacházelo druhé největší pohřebiště na hradišti Mikulčice. Na východ od kostela byla nalezena kamenná cisterna. Výzkum kolem kostela probíhal v roce 1962.
    Petr Nožička, čerpáno z: Materiál o kostelu č. IX, 25.3. 2011