Zděná zvonice pochází z 1. poloviny 19. století. U stavby je několik dalších drobných památek.
Tučapy - zvonice
© Ivo Rozehnal, 03/2011
Graficke pismenko Cyklostezka č. 47 Olomouc - Tovačov prochází malou vsí Tučapy, která je součástí poutního místa Dub nad Moravou, jehož status městyse byl r. 2006 obnoven. Vesnice je velmi stará a první písemná zpráva pochází již z roku 1141. V Tučapech stojí zajímavá zděná zvonice z první poloviny 19. století. Vedle ní je socha sv. Jana Nepomuckého a dva pomníky na paměť obětem 1. a 2. světové války. Zhruba 20 m západně stojí pozoruhodný pomník s bustou politika Antonína Švehly, který vytvořil roku 1937 ak. architekt Julius Pelikán. Zdejší zvonice však uniká pozornosti, neboť o ní neexistují téměř žádné záznamy. Neuvádí se v soupisech památek, není vedena v seznamu kulturních památek okresu Olomouc, nebývá vyznačena na mapách. Přesto zde existuje jako němý svědek historie obce.
Ivo Rozehnal, 11.8. 2015