Hrady.cz
Pozdně gotická budova radnice z let 1557–1559 od mistra Antoně. Upravena v letech 1689, 1758 a 1781. V empírovém slohu přestavena v letech 1848–1850. Poslední velká úprava v roce 1925, kdy bylo přistaveno další patro, budova získala novorenesanční štíty podle projektu architekta J. Fanty.
průčelí radnice do náměstí
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Pozdně gotickou budovu radnice vystavěl v letech 1557–1559 mistr Antoň (což byl rovněž stavitel přilehlé Černé věže) radnice byla první jednopatrovou budovou na klatovském náměstí. V prvním patře byla soudní síň a vstup do mučírny v prvním patře Černé věže. Budova byla upravena byla v letech 1689, 1758 a 1781. V empírovém slohu byla radnice přestavena v letech 1848–1850. Poslední velká úprava proběhla v roce 1925, kdy bylo přistaveno další patro, budova získala novorenesanční štíty podle projektu architekta J. Fanty. V budově se dochovalo pozdně gotické jádro, ze 17. století se zachoval portál s nápisových chronogramem (1697) a některé pozdně barokní klenby. Sochařská výzdoba je od Č. Vosmíka a F. Rouse, malířská od L. Nováka a J. Čejky.