Hřbitovní kostelík z r. 1380, poničen za husitských válek, r. 1496 klatovskými měšťany znovu vystavěn. R 1632 byla přistavěna pohřební kaple, barokní přestavbou prošla loď kostela v letech 1736–40. Dodnes slouží příležitostně při smutečních obřadech.
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Kostelík byl založen roku 1380 na návrší nad slovanskou vsí Klatovy. V pořadí to byl již třetí kostel v těchto místech – první zde vznikla kolem roku 1200 rotunda sv. Jiří a ve druhé polovině 13. století kostelík sv. Jakuba. Zle byl poničen za husitských válek, proto byl v roce 1496 znovu vystavěn klatovskými měšťany a cechy. Době obnovy odpovídá i symbol W (podle krále Vladislava II. Jagelonského) na jednom ze svorníků klenby presbystáře. Kostel sloužil již tehdy jako hřbitovní. V roce 1632 byla přistavěna pohřební kaple, barokní přestavbou prošla loď kostela v letech 1736–1740 (presbytář zůstal zachován víceméně v původní podobě). Sousední ...
Milan Caha (zdroj: Vaňková L., Procházka Z.: Klatovy (město) historicko-turistický průvodce č. 14, Nakladatelství Českého lesa, České Budějovice, 2000), 18.3. 2011