Hrady.cz
Původně gotický klášter z konce 13. stol. Roku 1419 byl klášter i s kostelem zničen za husitských bouří. Obnoven po třicetileté válce, 1689 znovu vyhořel. Obnoven v letech 1694 – 1707 podle projektu M.A. Gilmettiho. Kostel dnes slouží jako výstavní prostor a konvent jako centrum sociálních služeb.
budova kláštera
© Milan Caha 03/2012
Graficke pismenko Původně gotický klášter založený koncem 13. století. Klášterní kostel byl přistaven v polovině 14. století. Roku 1419 byl původní klášter i s kostelem zničen za husitských bouří a po dlouhá léta jeho ruiny používalo město jako sýpky. Klášter byl obnoven až po třicetileté válce, ale už roku 1689 znovu vyhořel. Obnoven byl v letech 1694 – 1707 podle projektu M.A. Gilmettiho. V roce 1786 byl klášter zrušen a v jeho prostorách sídlilo gymnázium. Od roku 1796 pronajímalo město konvent i kostel jako skladiště. Na samém počátku 19.století byly v kostele, díky benediktýnům, obnoveny bohoslužby, konaly se zde však jen do druhé třetiny 19. století. ...