První hradby získaly Klatovy v době svého založení kol. r. 1260. Nejstarší zachované části pochází z poč. 14. století. V 15. století byla doplněna vnější hradba s baštami a dalším příkopem. Souvislé úseky hradby se dochovaly v ulicích Tyršova a Plzeňská, okrouhlé věže v ul. Václavská a Komenského.
© Milan Caha 01/2013
Graficke pismenko První hradby získaly Klatovy již v době svého založení, tedy kolem roku 1260. Z této fáze se však žádná část opevnění nedochovala, nejstarší dochované úseky pochází z počátku 14. století. Vnitřní hradba byla v té době cca 10-12 m vysoká, před ní byl příkop široký až 25 metrů. V 15. století bylo opevnění doplněno o vnější hradbu s baštami a dalším - vnějším - příkopem. Do města se vcházelo třemi branami, žádná z nich se však nedochovala. Fragmenty opevnění lze dnes vidět téměř po celém obvodu historického jádra města. V některých místech je dochována jak vnitřní, tak vnější hradba i s parkánem, dlouhé souvislé úseky hradební zdi ...

brána, opevnění
     Klatovy  ( KT)