Budova nové radnice byla postavena podle projektu Františka Vokála v roce 1860 na místě zchátralé dřevěné radniční budovy. Roku 1911 prošla romantizující novogotickou přestavbou, při které získala současnou podobu, inspirovanou nedalekým hradem.
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Původní – snad již středověká – švihovská radnice stávala na stejném místě na hlavním švihovském náměstí jako radnice současná. Byla to přízemní dřevěná stavba s věžičkou, na které byl umístěný zvonek „hlásníček“, který během trhů oznamoval „frejunk“, tj. čas, kdy směli začít nakupovat přespolní (místní obyvatelé si mohli brzo ráno vybírat zboží přednostně). Budova staré radnice časem zchátrala, a tak byla v roce 1800 stržena a na jejím místě byla roku 1860 postavena radnice nová – která svému účelu slouží dodnes. Roku 1911 prošla budova významnou romantizující přestavbou. Tehdy získala novou věž s cimbuřím a hodinami a fasádu inspirovanou nedalekým hradem.