Barokní socha sv. Jana Nepomuckého z 18. století od neznámého autora. Pískovcová socha zobrazuje světce s jeho obvyklými atributy (pěticí hvězd symbolizujících latinské slovo „tacet“ což znamená „mlčí“ a velkým krucifixem v rukou). Je památkově chráněná.
sv. Jan Nepomucký
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Barokní socha sv. Jana Nepomuckého z 18. století. Vytesal ji neznámý autor ze světlého pískovce. Zobrazuje světce s jeho obvyklými atributy (pěticí hvězd symbolizujících latinské slovo „tacet“ což znamená „mlčí“ a velkým krucifixem v rukou). Socha stojí na náměstí nedaleko farního kostela sv. Václava (viz samostatné heslo). Je památkově chráněná.

historie

Symbol pěti hvězd se obvykle vykládá jako kryptogram slova "tacui", tedy "mlčel jsem" (latinsky). Toto slovo má upomínat na to, že Jan Nepomucký nevyzradil zpovědní tajemství královny Žofie.