Farní kostel sv. Václava je na tomto místě připomínán již na konci 14. století. V roce 1744 byla několikrát přestavovaná stavba zničena požárem. Zbylé obvodové zdi byly využity k výstavbě nového, barokního kostela, vysvěceného roku 1746. Kolem kostela byl až do roku 1784 původní městský hřbitov.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Farní kostel sv. Václava je na tomto místě připomínán již na konci 14. století. Z této stavební fáze lze vidět portál, odkrytý v severní zdi lodi. Počátkem 17. století přišel kostel o gotickou věž, a ta byla nahrazena zvonicí s helmovou střechou. V roce 1744 byla původní gotická stavba, v historii několikrát přestavovaná a upravovaná, zničena požárem. Zbylé obvodové zdi byly využity k výstavbě nového, barokního kostela. Ten byl vysvěcen na den sv. Václava v roce 1746. Kolem kostela byl až do josefínských reforem hřbitov. Zrušen patentem z roku 1784, který nařizoval zrušení hřbitovů uvnitř měst. Při stavbě nové silnice, která byla ...

Klatovy  ( KT)
    Švihov