Moje místa 0
Původně tribunový kostel patřil k první tvrzi ve Švihově, doložené ve 12. stol. Ve 2. pol. 13. stol. přistavěna jižní loď, v polovině 14. století nahrazena apsida presbytářem. V 16. stol. přistavena severní a na přel. 17. stol. jižní předsíň. Přestavba v 18. stol. podstatně změnila ráz stavby.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Kostel leží uprostřed funkčního hřbitova, u kterého lze i zaparkovat. Od nedalekého vlakového nádraží (cca 500 m) se k němu lze dostat po červeně značené turistické cestě.
9.1. 2012

historie

Kostel sv. Jiljí, původně tribunový, patřil k prvnímu panskému sídlu ve Švihově, doloženému již ve 12. století. Z této stavební fáze se dochovala téměř čtvercová loď a některé detaily, např. románské okno. Nedochovala se však původní románská věž, dnes je kostel bez věže. Ve 2. polovině 13. století byla přistavena jižní obdélníková loď, v polovině 14. století byla původní apsida nahrazena obdélníkovým kněžištěm s hrotitými okny. Z této přestavby