Moje místa 0
Původně klášterní jednoduchý kapucínský kostel z let 1713–20. Vedle postavený klášter dokončen r. 1761, zrušen r. 1784 – areál předán městu, klášterní budovy využity jako škola, špitál a byty, kostel prohlášen za farní. Od té doby v 19. a 20. stol. mnohokrát upravován a opravován.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje v Kyjově
Průčelí kostela. V průchodu vlevo vedle kostela stával klášter.
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Město Kyjov leží 25 km jihozápadně od Uherského Hradiště v podhůří Chřibů. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje stojí v centru města na Masarykově náměstí. Při pohledu směrem k radnici po pravé straně.

historie

Založení kapucínského kláštera schválil roku 1713 císař. Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn v letech 1713–1720. Vedle stojící nárožní dům byl pak v padesátých a šedesátých letech 18. století přestavěn na architektonicky nenáročný kapucínský klášter. Ten však byl již roku 1784 zrušen. Klášterní budovy byly předány městu a využity byly jako škola, špitál a byty. Kostel byl prohlášen za farní. Tehdy taky asi bylo zasvěcení rozšířeno o

popis

Kostel je prostá stavba s typickým vzhledem kapucínských kostelů. Průčelí kostela je hladké a nad portálem je umístěna kartuš se znakem Jana Adama z Lichtenštejna, donátora kostela. Nad znakem je ve sgrafitovém rámu Madona s dítětem od Jano Köhlera z roku 1911. Hudební kruchta v interiéru kostela vystavěna až v roce 1754 a po zrušení kláštera byl interiér kostela přestavěn. Dalšími úpravami kostel prošel v 19. a 20. století.