Původně snad raně gotická kaple byla přestavěna či nově postavena ve václavské gotice po roce 1380. Její velikost a bohatá výzdoba zřejmě souvisejí s mariánskými poutěmi. Klenba lodi barokní z let 1687–88 (J. Canevale). Kaple tvoří součást areálu s kostelem, hřbitovem a farou.
Kaple od západu
© Ivan Grisa 04/2011
V kapli se nekonají pravidelné bohoslužby. O případném zpřístupnění se informujte na kontaktní adrese.
22.4. 2011

Kaple Narození Panny Marie ve Svérazi
    Mariánská kaple byla postavena zřejmě pro potřeby poutí koncem 13. století. Po roce 1380 byla důkladně přestavěna (či zcela nově zřízena) jako vznosná vrcholně gotická architektura. V letech 1687–88 její loď nově zaklenul J. Canevale v rámci přestavby celého areálu (viz heslo "kostel sv. Petra a Pavla"). Přesné zasvěcení kaple je nejasné, prameny kolísají mezi Narozením a Navštívením. Kaple stojí ve východní části hřbitova, těsně za farním