V obci Zbýšov nedaleko Čáslavi se nachází novorománský kostel Narození sv. Jana Křtitele z r. 1884 s márnicí, postavený na místě původní stavby, která byla r. 1972 zničena požárem. V ohradní zdi hřbitova jsou tři renesanční náhrobní kameny. Oprava kostela byla dokončena r. 2009.
pohleda na kostel od západu
Graficke pismenko Obec Zbýšov je zmiňována od r. 1257 a nyní má včetně 7 přičleněných vsí asi 620 obyvatel. V centru obce se nachází Zbýšovský rybník o rozloze 11 ha, který je vyhledávaným letním cílem pro možnost hezkého koupání. Severně od rybníka, který napájí potok Klejnárka, je autokemp s řadou ubytovacích chatek, přímo na břehu je rychlé občerstvení a další možnost občerstvení se nabízí ve dvou místních hostincích. Nad rybníkem stojí kostel Narození sv. Jana Křtitele, který se zrcadlí ve vodě. U kostela je fara a hřbitov. Okolí je plné lesů, takže nejen rybáři, ale i houbaři si zde přijdou na své.
Zbýšovem prochází silnice II/338, která spojuje Čáslav a Ledeč nad Sázavou. Nejbližší železniční zastávka Vlkaneč na trati 230, která vede z Kolína do Havlíčkova Brodu, je vzdálena 4,5 km východně.
rodochrozit - podle webových stránek obce Zbýšov, 5.3. 2011

historie

Současný kostel Narození sv. Jana Křtitele (nebo také sv. Jana Stětí) stojí na místě staršího kostela, podle tradice románského. Ten je poprvé zmiňován r. 1331, kdy zde bylo proboštství sázavského kláštera. V 17. století byla fara opuštěna a kostel zpustl. V 18. stol. zde byla opět zřízena expozitura a r. 1857 fara. Roku 1872 zasáhl věž kostela, která byla kryta šindelem, blesk a kostel vyhořel do základů. Zbytky kostela byly strženy a na jeho

E. Horáková podle Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém - 44. Politický okres čáslavský (1929); Umělecké památky Čech 4., Emanuel Poche a kol., Academia 1982; http://www.mkcr.cz; http://zbysovvcechach.cz, 20.11. 2012