Moje místa 0
Poutní kostel pochází z r. 1801. Postupem času mnohokrát opravován a zvětšován, a to i v době vlády komunistů. Před kostelem umístěny kříž a sochy svatých. V roce 1995 navštívil Žarošice papež Jan Pavel II.
Poutní kostel sv. Anny v Žarošicích
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Žarošice leží při silnici č. 54. Nacházejí se 14 km jihovýchodně od Slavkova u Brna a 15 km západně od Kyjova. Při průjezdu obcí je poutní kostel sv. Anny nepřehlédnutelný, leží přímo u hlavní silnice a sochy před kostelem jsou v podstatě umístěny na chodníku u silnice. Žarošice jsou známé a slavné poutní místo na Slovácku a celé Moravě.

historie

V obci Žarošice stávaly kostely dva. Z roku 1326 pochází prvá zmínka o poutním kostele, který byl zasvěcen Panně Marii, nazýval se Mezi Vinicemi a nacházel se v místech dnešní osady Silničná. V roce 1645 jej vyplenili a vykradli Švédové. Byl opraven a jako poutní sloužil i dále. Poutní místo Žarošice bylo známé po celé Moravě. Druhý kostel stával v obci, byl farní a zasvěcen byl sv. Anně. Po zákazu poutí císařem Josefem II. se lidé začali

Pavel Vítek – zdroj: www.zarosice.cz a informační tabule před kostelem., 5.3. 2011

popis

Současný poutní kostel sv. Anny byl postaven v letech 1800–1801 v empírovém slohu. 8. září 1801 zde byla poprvé sloužena mše svatá, ale až 18. října byl kostel vysvěcen. Poměrně malá stavba kostela však nestačila přílivu poutníků a proto bylo v roce 1967 za kostelem zbudováno prostranství. Ve výklencích obvodové zdi k faře jsou na sgrafitech zachyceny významné události z dějin poutního místa. Mozaiky křížové cesty vytvořil Antonín Klouda z

Pavel Vítek – zdroj: www.zarosice.cz a informační tabule před kostelem, 5.3. 2011