Moje místa 0
Barokní kruhová poutní kaple, vystavěná v první pol. 18. stol. cisterciákem Engelbertem Herrmannem. V interiéru bývala plastika Matky Boží přenesená z Velehradu. Uzavřena byla kolem r. 1784, dochovala se v nezměněné podobě.
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Barokní kruhovou kapli Panny Marie nechal vystavět v prvé polovině 18. století Engelbert Herrmann – tehdejší prokurátor velehradského cisterciáckého kláštera (kterému v 18. století Nanovice – dnešní Brněnské Ivanovice – patřily). Kaple postavená na "blízkém pahorku východně nad vsí“ byla opatřena plastikou „Matky Boží, z Velehradu přinesenou". Sloužila jednak místním obyvatelům, jednak poutníkům, kteří se zde zastavovali při pouti do sousedního mariánského poutního místa Tuřany. Kaple byla uzavřena kolem roku 1784, dodnes se však dochovala v nezměněné podobě. Podle legendy se u ní zastavil před bitvou u Slavkova císař Napoleon Bonaparte, schodišti ke kapli se údajně říká „Napoleonovy schody“.