Ženatý dub

Skaličany
Na rozcestí silnice západně od Újezda u Skaličan roste údajně cca 400 let starý dub, zvaný Ženatý. Důvod názvu není přesně znám, odvozuje se nejpravděpodobněji od Vdané lípy, která se nacházela v jeho sousedství. Po jejím zániku byla vysazena náhradnice, takže manželský pár je opět pohromadě.
Dub od severozápadu
© Ivan Grisa 05/2011
Ženatý dub najdeme na rozcestí, kde ze silnice III. třídy Blatná - Paštiky - Chobot odbočuje místní komunikace do Újezda u Skaličan. Kolem prochází modrá turistická značka Blatná - Střížovice a cyklostezka 311. Parkování je možné v ramenech křižovatky, přímo u dubu se nachází autobusová zastávka Chobot, Újezd u Skaličan, rozcestí, sporadicky obsluhovaná pouze v pracovních dnech (2–3 páry spojů z Blatné).