Michalská brána

Bratislava - Staré Mesto
Jediná zachovalá brána bratislavského středověkého opevnění, vysoká 51 m. Postavena koncem 14. stol., horní osmiboká část v l. 1511–17. Barokní podobu získala v l. 1753–58 kdy byl přistavěn barbakán a most se sochami sv. Michala a sv. Jana Nepomuckého.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Michalská brána je jediná zachovalá brána z původních čtyř bran bratislavského středověkého opevnění. To bylo vybudováno na základě privilegií, která udělil městu poslední uherský panovník z rodu Arpádovců, Ondřej III. Jméno brána a věž dostaly podle osady a kostela svatého Michala, které byly nedaleko tohoto místa před hradbami. Osadu připomíná růžový náhrobní kámen, zazděný ve výšce třetího patra do zdi věže, viditelný z vnitřní strany. Věž byla postavena spolu s ostatními prvky gotického opevnění koncem 14. století. Několikrát byla nastavována. Horní osmiboká část věže byla postavena v letech 1511–1517. Současná výška věže je 51 metrů. Dnešní barokní ...
Milan Caha (zdroj: wikipedia), 24.2. 2011

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec