Nejstarší gotická kaple na území Bratislavy. Založil ji r. 1311 cisterciák František z Columbo. Uliční fasádu klasicistně upravil r. 1840 Ignác Feigler st. Ve 21. stol. prošla rekonstrukcí, při které interiér znovu získal gotický ráz.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Za nenápadným klasicistním průčelím se skrývá nejstarší gotická kaple na území Bratislavy. Kapli sv. Kateřiny založil roku 1311 cisterciácký mnich František z Columbo. Dokončena byla v roce 1325, kdy ji vysvětil biskup Ondřej ze Stoličného Bělehradu. Uliční fasádu do dnešní podoby upravil kolem roku 1840 Ignác Feigler st. Ve 21. století prošla kaple rekonstrukcí, při které se restaurátoři snažili vrátit interiéru v maximální možné míře původní gotický výraz. Obnoveny byly omítky a všechny zachované kamenné prvky. Při rekonstrukci bylo objeveno gotické sanktuarium – nika, která sloužila na odkládání svátosti. V kapli se konají pravidelné nedělní bohoslužby (v 9:30 hodin, v italském jazyce), v této době je přístupná.
Milan Caha (zdroj: wikipedia), 24.2. 2011

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec