Hrady.cz
Barokní sloup se sochou Immaculaty a kamenným soklem obklopený kamenným zábradlím z roku 1699, který vychází z podoby mariánského sloupu sochaře Jiřího Bendla z roku 1652. Autor ani donátor nejsou známi, sloup je pouze označen iniciály F.F.B.
mariánský sloup Říčany
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Barokní sloup se sochou z roku 1699, který vychází z podoby mariánského sloupu sochaře Jiřího Bendla z roku 1652 na Staroměstském náměstí v Praze. Autorství, ani kdo říčanský sloup nechal vystavět, není známé, sloup je pouze označen datem vytvoření a iniciály F.F.B.

popis

Zlacená socha Panny Marie Immaculaty (Neposkvrněné) stojí na vrcholu sloupu na kamenném soklu, chráněném masivním kamenným zábradlím. Panna Maria má sepjaté ruce, kolem hlavy svatozář s deseti hvězdami. Stojí na zeměkouli obtočené hadem, který drží jablko (symbol představující vítězství nad prvotním hříchem).