Boží muka v pozdně barokním stavebním stylu byla postavena r. 1800, patrně v souvislosti s tehdy probíhající válkou s revoluční Francií, kterou zmiňuje nápis na mukách. Po r. 1945 stavba neudržovaná chátrala, r. 2006 však byla odborně opravena a r. 2009 za ní byla postavena zvonička.
Boží muka v Bylanech
Boží muka byla postavena roku 1800, v roce 2009 za nimi byla postavena malebná zvonička.
Graficke pismenko Boží muka, v současné době častěji nazývaná jako křížek, či křížek na návsi, představují pozoruhodnou památku, byť poněkud nenápadnou a dlouho chátrající. Vznikla v roce 1800, na což upozorňuje vzácně dochovaný nápis na opukové desce, a to zřejmě v souvislosti s tehdy probíhající válkou s revoluční Francií, protože tuto skutečnost onen nápis výslovně zmiňuje. Na drobné sakrální stavbě jsou poměrně patrné doznívající barokní vlivy, které venkovské prostředí zřejmě reflektovalo ještě počátkem 19. století. Na reliéfu umístěném na přední straně se pak objevuje Panna Marie. Zajímavostí je, že se na vzniku stavby podílely obě části tehdy rozdělené vesnice. ...
Novotný, David : W Francouskou Woynu. Chrudimské vlastivědné listy 16, 2007, č. 5, s. 10-12., 17.2. 2011