Historicky nedoložená tvrz. Pravděpodobně založená ve 14. stol. V l. 1373–1383 v Mlékosrbech sídlí Jan Šesták z Přestavlk. Koncem 14. stol. je statek připojen k Přestavlkům. Pravděpodobně zaniká po r. 1528, kdy se ves stává majetkem Vojtěcha z Pernštejna.
Viditelný srpek tvrziště
Graficke pismenko Tvrziště se nachází na stráňovité zahradě domu čp. 38 za hasičskou zbrojnicí. Zde je na první pohled nenápadný zbytek valu, viditelný na severní a západní straně, který je jediným přímým dokladem existence tvrze. Majitel pozemku je naprosto nekompromisní, proto je lepší pro nafocení lokality obejít zahradu.

historie

Tvrz vznikla pravděpodobně ve 14. století. V letech 1373–1383 v Mlékosrbech sídlí Jan Šesták z Přestavlk. Ke konci 14. století je statek připojen k Přestavlkům. Do roku 1396 se zde uvádí Mikuláš Kokot ze Slemene a v roce 1397 se zde uvádí Marek a Pešek z Čáslavek a na Třesicích. Zánik tvrze se často uvádí v letech 1495–1496, kdy bylo panství v majetku Jana Bořka z Poličan. Pravděpodobnější je ale zánik po prodeji v roce 1528, kdy panství prodává

Hradec Králové  (HK)
    Mlékosrby