Původní měšťanská škola, postavená ve dvou etapách (1876 a 1897) zřejmě podle projektu Adolfa Körgera zároveň i pro potřeby městské representace (slavnostní sál). Školství plně sloužila do 70. let 20. století, poté ji postupně obsazovalo museum. V letech 2006–11 náročná rekonstrukce.
Budova musea od jihozápadu

Bývalá měšťanská škola, dnes městské museum v Ústí nad Labem

Graficke pismenko Bývalá měšťanská škola, dnes městské museum v Ústí nad Labem', 'Jako dominanta tzv. nového města, budovaného mezi někdejšími hradbami a chemickou továrnou, byla na jižní straně jeho ústředního náměstí vyprojektována velká školní budova. Jednalo se o první samostatnou měšťanskou školu ve městě. Projekt vypracoval pravděpodobně Ing. Adolf Körger (1825–95), který od roku 1858 působil ve městě jako civilní inženýr. Budova ve střízlivém novorenesančním slohu vyplňuje lichoběžníkový blok mezi dnešními Smetanovými sady (původně náměstí císaře Josefa), Masarykovou (původně Drážďanskou) třídou, dnešní Vaníčkovou ulicí a někdejším rybníkem, na jehož místě dnes stojí divadlo ...
Ivan Grisa, dle http://usti-aussig.net/stavby/karta/nazev/91-mestske-muzeum a Kol. autorů: Die sudetendeutsche Selbstverwaltungskörper, Band 3 - Aussig, Deutscher Kommunalverlag G. m. b. H. Berlin - Friedenau, 1929, 23.2. 2011