Mariánský morový sloup z let 1713–14 od F. Bauguta, snad podle projektu G. Santiniho na kdysi největším veřejném prostranství Kutné Hory, Šultysově ulici. Na bohatě členěném podstavci se sochami horníků a sv. Jakuba, Šebestiána, Františků Borgii a Xaverského stojí socha Immaculaty na obláčcích.
Sloup od jihu

Mariánský sloup v Kutné Hoře

Graficke pismenko V letech 1713–14 byl na dnešní Šultysově ulici postaven bohatě zdobený mariánský sloup. Projekt snad dodal Giovanni Santini, sochařské práce provedl F. Baugut. Šultysova ulice byla před vznikem dnešního Palackého náměstí největším veřejným prostorem ve městě.
Sloup na členitém podstavci je bohatě zdoben. Spodní patro akcentují sochy horníků, kteří nesou římsu, na které spočívají sochy svatých Jakuba, Šebestiána a Františků Borgii a Xaverského. Vlastní sloup má formu obelisku s obláčky, na vrcholu stojí socha Immaculaty.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 4.2. 2011