Původně anglikánský kostel pro potřeby anglosaských návštěvníků Karlových Varů, od r. 1947 metodistický. Cihlový jednolodní kostel s příčnou lodí, dřevěnou kopulí s věží nad křížením a vícebokým závěrem byl postaven ve stylu romantické anglické gotiky v l. 1876–77 podle projektu Josefa Mothese.
Kostel od západu

Kostel svatého Lukáše v Karlových Varech

Graficke pismenko Základní kámen k anglikánskému kostelu v Karlových Varech byl položen roku 1876. Následujícího roku byla novostavba podle projektu stavebního rady Dr. Josefa Mothese z Lipska (Leipzig) vysvěcena. Na vysoké kamenné podezdívce, nutné vzhledem k silně svažitému pozemku, stojí jednolodní novogotický kostel s fasádou z lícových cihel. Nad křížením hlavní a krátké příčné lodi se klene dřevěná kopule, nad ní jehlancová věž.
Kostel sloužil především návštěvníkům lázní z anglicky mluvících zemí. Roku 1947 byl převeden na metodistickou církev. Její činnost byla během komunistické vlády silně utlumena, kostel zchátral. Tento proces se nepodařilo zvrátit ani po roce 1990, nedávno dokonce zanikla zdejší metodistická obec.