Poulnabrone Dolmen

Poll na mBrón, hole of sorrows
Nejfotografovanější megalitická památka v celém Irsku. Téměř 2 m vysoký a asi 6000 let starý dolmen sloužící jako vstup do pohřební komory, ve které byly během archeologických vykopávek nalezeny ostatky 16–22 lidí. Jako rituální místo sloužil až do keltského období.
Graficke pismenko Poulnabrone Dolmen nalezneme u silnice R480 v hrabství Clare cca 9 km jižně od městečka Ballyvaghan. Kousek od dolmenu je vybudováno nové parkoviště a informační tabule. Vstup je volný.
Jan Ptáček, 16.3. 2011

historie

Poulnabrone dolmen je portálová hrobka postavená někdy mezi lety 4200–2900 př. n. l.(tzn. její stáří se odhaduje na cca 5000–6000 let). Hrobku tvoří velká kamenná deska o rozměrech 2x3 m o hmotnosti cca 5 tun podepřená kolmo vztyčenými deskami do výšky cca 1,8 m. Dříve byla na tuto stavbu navršena ještě mohyla o výšce cca 9 m a dolmen sloužil jako vstup do komorové hrobky pod ním. Název Poulnabrone v překladu znamená „jáma zármutku“, což je

megalit, menhir
    Irsko