Novogotický kostel v místě gotického předchůdce ze 14. stol. Jednolodní stavba s pětibokým závěrem a hranolovou věží při nároží postavena r. 1908 podle plánu arch. Krcha. Obklopena bývalým hřbitovem s hrobkou rytíře Františka Horského z Horskýfeldu.
Kostel od východu

Kostel svatého Jakuba Většího v Ovčárech

Graficke pismenko Ovčáry se poprvé připomínají roku 1263 jako majetek strahovského kláštera. Kostel zde stál nejpozději ve 14. století. Roku 1843 byl rozšířen a opatřen novým průčelím. V letech 1904–06 byl postupně zbořen. Do roku 1908 na jeho místě vyrostl současný novogotický objekt, případné využití starších konstrukcí při jeho výstavbě není vyloučeno. Kolem kostela se rozkládá bývalý hřbitov. Do jižní části jeho ohradní zdi je vetknuta novorománská hrobka rytíře Františka Horského z Horskýfeldu, od roku 1862 majitele kolínského velkostatku, jehož byly Ovčáry součástí. U východního vstupu na bývalý hřbitov najdeme památník padlým z I. světové války, doplněný o pamětní ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 30.1. 2011

František Horský, rytíř z Hoskýfeldu (29. 9. 1801 – 6. 4. 1877)
    Pozdější významný národohospodář se narodil v rodině lobkovického úředníka v Bílině. V letech 1818–21 studoval na schwarzenberské zemědělské škole v Českém Krumlově, poté působil na různých panstvích tohoto rodu, naposledy jako ředitel panství Libějovice u Vodňan. V letech 1850–57 vedl českou rolnickou školu v Rábíně u Malovic, kterou na jeho popud založil kníže Adolf ze Schwarzenbergu. Roku 1862 po odchodu do pense zakoupil panství Kolín a

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy