Původní kostel v Býchorech se připomíná roku 1359. Nejstarší částí současné stavby je pravoúhlý presbytář snad z 15. stol., obdélná loď a hranolová věž pocházejí z let 1854–55. Obklopen zbytky hřbitova s několika pozoruhodnými náhrobky z 19. století.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 01/2011
Graficke pismenko Býchory se nacházejí na silnici III. třídy mezi Ohaři a Ovčáry, severovýchodně od Kolína. Kostel je přístupný pouze v době konání bohoslužeb, tj, dvakrát ročně (24. 8. a 28. 10., pokud tyto dny nepřipadnou na neděli: v tom případě se překládají na následující neděli).

Kostel svatého Bartoloměje v Býchorech
    Původní kostel v Býchorech se připomíná roku 1359. Zřejmě byl zničen za husitských válek. Nejstarší částí současné stavby je pravoúhlý presbytář snad z 15. století, v jeho závěrové stěně se dochovalo zazděné gotické okno. Loď a věž pocházejí z let 1854–55, nesou znaky novorománského slohu. Kostel je obklopen zbytky hřbitova s několika pozoruhodnými náhrobky z 19. století, které dokládají nesamozřejmost přechylování příjmení i v českém jazykovém

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 29.1. 2011