Pozdně klasicistní obdélný kostel s neodsazeným závěrem a hranolovou věží v záp. průčelí z let 1846–48, postavený na místě vyhořelé barokní svatyně. Obklopuje ho bývalý hřbitov, součástí areálu krucifix z roku 1860 a pomník obětem světových válek.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 01/2011
Graficke pismenko Ohaře se nacházejí na západním úpatí pahorků mezi údolími Labe a Cidliny, severovýchodně od Kolína. Příjezd od D11 (výjezd 50) po silnici II/328 směr Kolín a dále po silnici III. třídy. Kostel se nachází v centru obce, díky věži je zdálky viditelný.
Nejbližší železniční stanice Dobšice (trať Praha - Hradec Králové) se nachází asi 7 km severně od Ohař (při cestě je nutné použít částečně i silnice II/328). Obec má i ve volných dnech autobusové spojení s Kolínem.
Mezi Ohaři a Polními Chrčicemi (severně) se nachází výšina Kostelík, kde snad stával starý opevněný kostel.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.30.

nadpis
    erwerwerwer sdf sd dsdfsdf \"sql \" \'sql\'
    Jiří Čížek , 21.2. 2011
    Kostel svatého Jana Nepomuckého v Ohařích
    První doloženou sakrální stavbou v Ohařích byla barokní kaple z let 1751–52, přestavěná roku 1813 na kostel. Ten vyhořel roku 1838. Na jeho místě byl v letech 1846–48 postaven dnešní rozměrný pozdně klasicistní kostel. Inženýr Florian Müller (1794–1857), který v té době vykonával funkci krajského inženýra Kouřimského kraje, dodal projekt na rozměrný objekt jednoduchého obdélného půdorysu bez samostatného presbytáře s hranolovou věží představenou

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a P. Vlček a kol.: Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách, Academia 2004, 26.1. 2011

Kolín  (KO)
    Ohaře