Železný kříž s mramorovým podstavcem na opukovém kvádru z r. 1824 vytvořen jako poděkování za záchranu života budoucího významného českého průmyslníka Vojtěcha Lanny po ztroskotání lodi na jezu v Horním Lipovsku. Na současné místo přenesen 1852.
Lannův kříž
© Milan Caha 06/2009
Železný kříž s mramorovým podstavcem na opukovém kvádru pochází z roku 1824. Byl vytvořen jako poděkování za záchranu života tehdy devatenáctiletého syna budějovického podnikatele Tadeáše Lanny, budoucího významného českého průmyslníka, loďmistra a stavitele Vojtěcha Lanny. Lanna plul na lodi z Českých Budějovic do Prahy a 2. července 1824 loď ztroskotala na jezu v Horním Lipovsku. Téměř utonulého mladíka zachránil mládek z nedalekého mlýna. Lanna dal jako poděkování za záchranu na místě nehody vystavět kříž a svému zachránci nechal vystavět mlýn. Na současné místo v týnské čtvrti Horní Brašov byl kříž přenesen v roce 1852.