Hrady.cz
Honosná palácová dvoupatrová barokní budova, snad od K. I. Dienzenhofera, z let 1726–28. Socha sv. Petra z r. 1728 na nároží je od M. V. Jäckela. Seminář zrušen 1922, dnes knihovna se sbírkou sorabik, nazvaná po buditeli Lužických Srbů M. Hórnikovi.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Roku 1705 založili bratři Martin Norbert Šimon, budyšínský kanovník a Jiří Josef Šimon, kaplan u sv. Josefa na Malé Straně, seminář pro katolické studenty z Horní Lužice. Když byla původní budova malá, věnovali bratři celé své dědictví na stavbu větší budovy na rohu dnešní ulice U Lužického semináře a Míšeňské (čp. 90/III). Její základní kámen byl položen roku 1726. Honosná palácová dvoupatrová budova, pravděpodobně dílo Kiliána Ignáce Dienzenhofera, byla dokončena 1728. Dodnes si uchovala původní fasádu z doby vzniku. V prvním patře byla domácí kaple s oltářem sv. Petra, tedy stejného zasvěcení jako kapitula v Budyšíně. Na nároží budovy ...
Milan Caha (zdroj: Vlček, P. a kol.:Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 20.1. 2011