Novobarokní divadelní budova postavená 1908–09 dle projektu Alexandera Grafa na místě někdejšího rybníku. Sochařská výzdoba ochuzena za II. světové války, počátkem 70. let 20. stol. nástavby na bocích. Velká rekonstrukce na přelomu tisíciletí.
Západní část divadla od jihu

Městské divadlo v Ústí nad Labem

Graficke pismenko Městské divadlo v Ústí nad Labem', 'Dlouholeté úvahy o stavbě divadelní budovy, která by representovala hospodářsky nejsilnější město severočeského německojazyčného pohraničí, vyústily roku 1903 v založení Spolku pro výstavbu divadla. Ten začal shánět potřebné finanční prostředky. Roku 1906 byl definitivně stanoven stavební program a určeno místo pro stavbu. To bylo zvoleno v západním čele tehdejších městských sadů, které zaujaly plochu původního hřbitova u špitálního kostela sv. Materny. Staveniště již obklopovaly representativní budovy největší městské školy (dnes museum), hlavní pošty (zbořena roku 1988) a turnerského domu (dnes Sokol). Původně se ...