Na místě původního kostela z r. 1625, z něhož zachováno kněžiště, postavena r. 1717 jednolodní podélná stavba neorientovaná s hranolovou věží v průčelí, odsazeným obdélným závěrem a čtyřbokou sakristií. Rozsáhlá rekonstrukce v letech 2005–9.
Kostel sv. Antonína Paduánského v Norberčanech
Pohled od západu
© Pavel Vítek 11/2010
Graficke pismenko Norberčany leží 8 km severovýchodně od Moravského Berouna a 4 km severozápadně od Města Libavá. Obcí vede cyklistická trasa 6149 vedoucí z Domašova nad Bystřicí do Bruntálu. Kostel sv. Antonína Paduánského se nachází v centru obce a věž kostela je nezaměnitelnou dominantou obce.

historie

Obec Norberčany asi vznikla při kolonizaci území ve 13. století. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1397. Původní kostel byl vystavěn roku 1695. Na jeho základech byl v roce 1717 vystavěn kostel současný. Z původního kostela snad zachováno kněžiště. Rozsáhlou rekonstrukcí prošel kostel v letech 2005–2009 za pomoci fondů EU.
    Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

popis

Kostel sv. Antonína Paduánského je nenáročná jednolodní podélná stavba orientovaná podle osy severovýchod-jihozápad. K odsazenému rovně ukončenému kněžišti přiléhá čtyřboká obdélná sakristie. V průčelí kostela, v ose kostela, vystavěna věž. Jejím podvěžím vede hlavní vchod do kostela. Vybavení kostela je převážně rokokové.