Na místě původní kaple postaven v letech 1887–1888 novogotický kostel – jednolodní orientovaná stavba s čtvercovým závěrem, osovou polygonální sakristií na východě a hranolovou věží v západním průčelí. Zařízení kostela pochází z doby jeho výstavby.
Kostel sv. Jana Nepomuckého v Křenovicích
Závěr kostela
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Křenovice leží 3,5 km jihozápadně od Kojetína a 10 km severozápadně od Kroměříže. Obec leží při silnici 430, nedaleko od dálnice D1. Zde však nájezd na dálnici není, je buď u Mořic, č. 244, nebo u Kojetína, č. 253.

historie

První zaznamenané zprávy o Křenovicích pocházejí z období kolem roku 1322. Původně ve vsi stávala kaple, na jejímž místě byl r. 1887 vystavěn kostel, zasvěcený svatému Janu Nepomuckému. Kostel je vystavěn v novogotickém slohu.

popis

Kostel svatého Jana Nepomuckého je jednolodní orientovaná stavba. Ke čtvercovému kněžišti přiléhá polygonální sakristie. Na západní straně kostela, v jeho průčelí je vztyčena věž. Podvěžím vede hlavní vstup do kostela. Zařízení kostela je novogotické a pochází z doby jeho výstavby. Na hlavním oltáři obraz sv. Jana Nepomuckého, který pochází z roku 1888.

Přerov  (PR)
    Křenovice