Kaplička v horské obci Křižátky, něm. Kreutzweg - křížová cesta, byla postavena roku 1911. Malá, většinou dřevařská vesnice, získala na významu když zde byla v l. 1911-12 postavena ozdravovna a obec se stala díky své poloze oblíbeným výletním místem. Kaplička byla roku 2000 opravena.
© Prudký Martin, 01/2011
Graficke pismenko Křižatky leží na silnici spojující litvínovskou část Janov s Mníškem. Kaplička stojí na počátku obce vlevo od silnice ve směru od Litvínova do Mníšku.
Prudký Martin , 10.1. 2011

historie

Křižatky, něm. Kreutzweg – křížová cesta, je horská obec postavená na velké mýtině v Krušných horách nad Litvínovem pod horou Hřeben, v nadmořské výšce 527 m. V písemných pramenech je poprvé zmíněna roku 1585 v souvislosti s prodejem mosteckého panství Ladislavu z Lobkovic. Místní jméno ale naznačuje starší založení vsi, neboť pravděpodobně pochází ze staročeského přídavného jména křížatý, jež označovalo místo postavené na křižovatce cest.