Hrady.cz
Kostel sv. Vojtěcha je původně gotický z doby kolem roku 1300, ve 14. století uváděn jako farní. Barokně byl přestavěn v letech 1701 a 1788. Dnes má vytlučená okna a chátrá. Kostel je obdélný s pravoúhlým závěrem a sakristií na severní a hranolovou věží na jižní straně.
© Prudký Martin, 01/2011
Graficke pismenko Běsno je přístupné ze silnice spojující Prahu s Karlovými Vary. Ve směru od Prahy je třeba odbočit v Hořovičkách vpravo do Vrbice a Běsna. Kostel stojí na východní straně rozlehlé návsi.
Prudký Martin , 2.1. 2011

historie

Běsno je poprvé zmíněno roku 1342, kdy většina vsi patřila křížovníkům, koncem 14. století také část pražským, žateckým a rakovnickým měšťanům. Název obce pochází ze staročeského přídavného jména neurčitého „běsna“. V 16. století se přizpůsobilo místním jménům koncovkou -o. Označovalo člověka vzteklého, zuřivého či posedlého a je odvozeno od podstatného jména „běs“. Jméno obce a dispozice rozlehlé návsi obklopené jednotlivými úzkými parcelami

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv a zdrojů MÚ Kryry, 2.1. 2011

popis

Kostel je obdélného půdorysu s pravoúhlým presbytářem a sakristií na severní a hranolovou věží na jižní straně. Okna jsou obdélná. Chrámová loď má plochý strop a presbytář je zakončen klenbou. V dnešní době je kostel značně zchátralý a nepřístupný.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, 2.1. 2011