Secesní obytný dům ostravského architekta a stavitele Felixe Neumanna z r. 1902 podle jeho vlastního projektu na nároží Přívozské a Českobratrské ulice. Dům reprezentuje především bohaté členění štukové fasády s rostlinnými a živočišnými motivy.
západní průčelí Neumannovy vily
© Jan P. Štěpánek 01/2011

Graficke pismenko Obytný dům slavného architekta Felixe Neumanna na nároží ulic Přívozské a Českobratrské v Moravské Ostravě představuje vrcholnou formu ostravské secese z dílny samotného majitele domu. Ačkoliv tak dnes již tento dům nepůsobí, v době svého vzniku na počátku 20. století byla jeho podoba v Ostravě doslova revoluční.

popis

Dům byl vystavěn v roce 1902 podle vlastních plánů architekta a stavitele Neumanna a určen pro bydlení jeho vlastní rodiny. Neumann zde uplatnil veškeré prvky secese: fasáda je bohatě rozvlněna ornamentikou, která svou abstrakcí popírá starší tradičně uznávané slohy a narušuje definovaný objem hmoty stavby. Na fasádě tak najdeme jak rostlinné, tak i živočišné motivy, které se opakují a jakoby rozpohybovávají fasádu domu. Při vlastní realizaci

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny