Secesní obytný dům ostravského architekta a stavitele Felixe Neumanna z r. 1902 podle jeho vlastního projektu na nároží Přívozské a Českobratrské ulice. Dům reprezentuje především bohaté členění štukové fasády s rostlinnými a živočišnými motivy.
západní průčelí Neumannovy vily
© Jan P. Štěpánek 01/2011
Graficke pismenko Obytný dům slavného architekta Felixe Neumanna na nároží ulic Přívozské a Českobratrské v Moravské Ostravě představuje vrcholnou formu ostravské secese z dílny samotného majitele domu. Ačkoliv tak dnes již tento dům nepůsobí, v době svého vzniku na počátku 20. století byla jeho podoba v Ostravě doslova revoluční.

popis

Dům byl vystavěn v roce 1902 podle vlastních plánů architekta a stavitele Neumanna a určen pro bydlení jeho vlastní rodiny. Neumann zde uplatnil veškeré prvky secese: fasáda je bohatě rozvlněna ornamentikou, která svou abstrakcí popírá starší tradičně uznávané slohy a narušuje definovaný objem hmoty stavby. Na fasádě tak najdeme jak rostlinné, tak i živočišné motivy, které se opakují a jakoby rozpohybovávají fasádu domu. Při vlastní realizaci

61-62 Ostravsko