Pozdně secesní budova obchodního domu s prvky nastupující moderny, postavena podle projektu Václava a Františka Kavalírových v letech 1913–1914. Fasáda dvoukřídlé jednopatrové budovy s nárožní věží je zdobena ornamenty inspirovanými lidovým uměním.
nároží domu z křižovatky ulic Křemešnická a Nádražní
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko Pozdně secesní budovu obchodního domu s prvky nastupující moderny vytvořila bratrská dvojice architektů Václav a František Kavalírové z Prahy. Budova byla realizována v letech 1913–1914. Rozsáhlé obchodní prostory zabíraly pouze přízemí, v patře byly kanceláře a byty pro zaměstnance, v suterénu skladiště. Budova je dvoukřídlá – jedno křídlo je v ulici Nádražní, druhé v ulici Křemešnické – s nárožní věží zakončenou kopulí. Hlavní vstup do objektu je v pravém křídle, v části s trojúhelníkovým štítem orientovaným do ulice Nádražní. Fasáda je zdobena ornamenty inspirovanými lidovým uměním. V roce 1954 bylo přestavěno podkroví.

Pelhřimov  (PE)
    Pelhřimov