Moje místa 0
Zvonice z let 1937–1939 měla umožnit zavěšení více zvonů, které by byly schopny vydávat dostatečně slyšitelný zvuk do širokého okolí poutního areálu. Stavbu protáhly námitky památkového úřadu, vysvěcena byla 27. 8. 1939. Jedna z mála nových zvonic, postavených v Čechách během 20. století.
Zvonice od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2003
Graficke pismenko Specifická architektura lomeckého kostela dovoluje zavěšení pouze jediného zvonu, jehož váhu omezuje nosnost střešní konstrukce. Aby se dosáhlo dostatečné síly zvonění, bylo nutno postavit samostatnou zvonici. Roku 1936 zakoupil zdejší farář Leška od školní rady tehdejší obecné školy na Lomci pozemek k její stavbě. Projekt narazil na odpor památkového úřadu, který se obával narušení vzhledu a siluety areálu. Na základě seznámení s projektem 29 m vysoké věže nakonec úřad stavbu povolil. K jejímu vysvěcení spolu se třemi novými zvony došlo až po německé okupaci 27. srpna 1939. Zvony byly v březnu 1942 zrekvírovány pro zbrojní výrobu. Na zvonici se dostal až po roce ...