úzkokolejná trať Králův Dvůr - Beroun - Koněprusy

Drobná dráha Králův Dvůr - Beroun - Koněprusy
Úzkokolejná průmyslová dráha (11,3 km) byla postavená v l. 1897-98 firmou Franz Schön a synové. Vedla z Králova Dvora přes Beroun a lomy nad Tetínem do Koněprus. Postupně byla rozšiřována, koncem 50. let 20. stol. však začala ztrácet na významu (přesun těžby, nová dráha). Provoz ukončen 31.12.1962.
Násep za Tetínem ve směru na Koněprusy
Graficke pismenko Průmyslová malodráha (úzkokolejná dráha) přezdívaná "Ajska" byla vybudována za účelem svozu vápence z Koněprus a Berouna do Králova Dvora. Firma Franz Schön a synové založila akciovou společnost Drobná dráha Králův Dvůr - Beroun - Koněprusy (KBK) a roku 1895 Franz Schön předložil první návrh trati s žádostí o udělení koncese na stavbu. Po přepracování návrhu (1896, 1897) byla firmě roku 1897 koncese udělena. Provoz na trati byl zahájen 9.5.1898. Trať, dlouhá 11,3 km, měla rozchod 760 mm, nejmenší poloměr oblouku 60 m, největší stoupání 30 promile. Začínala v Králově Dvoře, odtud vedla do Berouna, a dále až k lomům do Koněprus. Nad ...
E.H. podle http://www.hornictvi.info/techpam/kbk/kbk.htm; http://www.jeskynar.cz; info Klub pro obnovu malodráhy KBK, 30.11. 2012