Barokní kaple, vybudovaná r. 1691 Jiřím Hausperským z Fanalu. Čtyřapsidová centrála má v interiéru trojúhelníkový půdorys, zaklenuta je kupolí s lucernou. Pod kaplí krypta. Poškozena byla dělostřeleckým zásahem během bojů o Rosice roku 1945.
© Milan Caha 08/2010
Graficke pismenko Barokní kapli sv. Trojice nechal postavit roku 1691 Jiří Hausperský z Fanalu, tehdejší majitel rosického panství. Kaple má v interiéru trojúhelníkový půdorys, zaklenuta je vysokou kupolí s lucernou. Pod kaplí je vybudována krypta, která však ke svému účelu nikdy nebyla používána. V kapli jsou tři oltáře – hlavní směřuje k východu, boční oltáře k jihozápadu a severozápadu. V prvním poschodí jsou dvě oratoře a kůr, na kterém bývaly barokní varhany. Ty byly zničeny během bojů o Rosice roku 1945, kdy kaple dostala dělostřelecký zásah.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.