Původně raně gotický kostel postaven ve Vidnavě snad na přelomu 60. a 70. let 13. stol. Přestavby ve 14. a 16. stol., zásadní změny zejména interiéru v 18. stol. (kruchty v lodi). Novorománská úprava 1883–4. Kostel obklopuje bývalý hřbitov.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 08/2004
Graficke pismenko Kostel stojí jižně od vidnavského náměstí. Během dne do něj lze nahlédnout mříží ve vchodě, přístupný je během mší, které se konají pravidelně ve čtvrtek a v pátek od 17.00, v neděli od 10.00.

Kostel svaté Kateřiny ve Vidnavě
    Existenci kostela ve slezské Vidnavě dokládá první zmínka o zdejším faráři z roku 1285. Půdorys a zachovalé prvky (západní portál, torsa portálu a jednoho okna v severní stěně, zachovalé partie vnitřních omítek) dovolují datovat jeho stavbu do přelomu 60. a 70. let 13. století, kdy bylo patrně vysazeno i hrazené město, jehož byl součástí. K prvním úpravám došlo již ve 14. století, zásadní pak byla raně renesanční přestavba, která přinesla

Ivan Grisa, dle Tomáš Vítek: Raně gotický kostel ve Vidnavě, okr. Jeseník, in sborník NPÚ-ÚOP Olomouc 2006, Olomouc 2007, 27.12. 2010