Městská památková zóna, vyhlášená roku 1992 k ochraně historického jádra původně biskupského města v severovýchodní části Javornického výběžku. Vidnava je zajímavá především mírou dochování měšťanských domů ze 16.–19. století, jejichž podoba vychází ze slezských tradic.
Radnice a sousední domy v jihozápadním koutě náměstí

Městská památková zóna Vidnava

Graficke pismenko Snad roku 1268 nechal vratislavský biskup se souhlasem knížete Vladislava vysadit uprostřed dlouhého sídelního pásu Kraší trhové město Vidnavu, které se stalo sídlem fojta (biskupského správce území). Stalo se tak v rámci obnovy území po tatarském vpádu roku 1241. Město představuje ukázku urbanismu 13. století s pravidelným uspořádáním domovních bloků uvnitř oválu opevnění. Kromě farního kostela a někdejšího fojtského sídla (viz hesla) se ve Vidnavě dochovala i přes devastaci po roce 1945 řada měšťanských domů v podobě ze 16.–19. století. Jejich podoba odpovídá tradicím Slezska, jehož je město součástí (od válek o rakouské dědictví menší části niského ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 8. díl, Libri 2011, 11.12. 2011