Renesanční dům (též Rožmberský) si jako jediný na netolickém náměstí zachoval původní štíty i další detaily. Od konce 19. století zde shromažďoval JUDr. O. Kudrna své sbírky, které se po II. světové válce staly základem dnešní muzejní exposice.
Hlavní (severovýchodní) průčelí

Kudrnův (Rožmberský) dům v Netolicích

Graficke pismenko Renesanční dům (zvaný též Rožmberský) si jako jediný na netolickém náměstí zachoval původní štíty i další detaily (portál, okenní mříže). Od konce 19. století zde shromažďoval JUDr. Otakar Kudrna své historické a národopisné sbírky, které odkázal i s domem před svou smrtí roku 1940 městu. Po skončení II. světové války byly do Kudrnova domu přeneseny i exponáty městského muzea, otevřeného roku 1913 na radnici. Sloučené muzeum nese od té doby Kudrnovo jméno.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a webové stránky http://muzeum.netolice.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=200072&id=1001&p1=1005, 30.12. 2010

Prachatice  (PT)
    Netolice