Na místě původního gotického kostela v l. 1770–1780 postaven nový pozdně barokní kostel přestavěný r. 1856. V průčelí hranolovitá věž, jejímž podvěžím je veden hlavní vchod. Generální oprava v l. 1903–1904. Poslední opravy koncem 20. století.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vlkoši u Kyjova
Pohled na kostel od východu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Vlkoš leží 4 km jihovýchodně od Kyjova, při silnici č. 54 vedoucí ze Slavkova u Brna do Nového Mesta nad Váhom. Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na malém návrší při silnici vedoucí do Kelčan a Žádovic.
Turisticky atraktivní je ve Vlkoši vojenské muzeum “Military muzeum generála Sergěje Jana Ingra”. Je věnováno památce nejslavnějšího vlkošského rodáka.

historie

První zmínka o obci Vlkoš pochází z roku 1248. Na místě původního gotického kostela byl v letech 1770–1780 postaven nový, pozdně barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Stavbu z větší části financoval olomoucký probošt Ludvík Serényi, který je pohřben v hrobce pod kostelem. V průčelí vztyčena hranolovitá věž. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. V roce 1856 proběhla celková oprava kostela. Další generální oprava kostela probíhala v letech

Hodonín  (HO)
    Vlkoš