R. 1856 vystavěna kaple, přestavěna r. 1873 na kostel. Velká přestavba v roce 1971. Ve zvonici dva zvony, pořízené z darů věřících. Filiální kostel je obdélný, s hranolovou věží nad průčelím a sakristií v ose. Zvláštností je, že je v majetku obce.
Kostel sv. Floriána ve Skašticích
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Obec Skaštice leží 5 km severně od Kroměříže a 14 km jižně od Přerova. Kostel sv. Floriána se nachází na návsi v centru obce. Obcí neprochází žádná turistická stezka, ani cyklostezka.

historie

Nejstarší zpráva o Skašticích pochází z roku 1267. Na místě nynějšího kostela stála kaple, pocházející z roku 1856. Ta nestačila potřebám věřících a proto byla roku 1873 rozšířena na kostel, zasvěcený sv. Floriánovi. Přestavbu vedl stavitel Havlín z Kroměříže. V kostelní věži byly zavěšeny dva velké zvony a umíráček. Oba větší zvony byly za 2. svět. války zrekvírovány. V roce 1971 prošel kostel přestavbou. V roce 1977 byl pořízen z darů věřících

Svatý Florián (Florián z Lorchu)