Moje místa 0
Původní tvrz připomínaná r. 1375 v 16. st. rozšířena na malý renesanční zámek, v l. 1751–53 barokně přestavěný. Od r. 1864 úřednické byty, hospodářská budova, 2. patro jako sýpka. Nevýrazná dvoupatrová obdélná budova se stanovou střechou.
Zámek ve Strážovicích u Kyjova
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Strážovice leží 7 km západně od Kyjova při silnici č. 54 vedoucí ze Slavkova u Brna přes Kyjov do Nového Města nad Váhom. Strážovický zámek se nachází v centru obce při hlavní silnici vlevo, ve směru od Kyjova. Zámek není veřejnosti přístupný.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131. Původně v obci stávala tvrz, připomínaná roku 1375. Ta byla v 16. století rozšířena v nevelký renesanční zámek. V letech 1751–1753 jej nechal barokně přestavět František Zikmund Schrattenbach. V té době byla také vystavěna na mírném návrší na druhé straně silnice zámecká kaple Nejsvětější Trojice. V roce 1864 koupili zámek Lichtenštejnové a od té doby sloužil jen jako úřednické byty, hospodářská

Pavel Vítek – zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981, 11.12. 2010