Kostel sv. Valentina byl postaven v roce 2010 v lesíku nedaleko děkanského kostela na památku rumunských vojáků padlých za II. světové války na našem území za peníze rumunské vlády. Je zhotoven ze dřeva pomocí tradičních metod bez jediného hřebíku.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2011
Kostel stojí západně od přesunutého děkanského chrámu a je přístupný po nové komunikaci. Je umístěn v malém lesíku a tvoří novou působivou siluetu.
Prudký Martin , 11.12. 2010

historie

Nový mostecký pravoslavný kostel sv. Valentina byl postaven v průběhu roku 2010 na památku 40 tisíc rumunských vojáků padlých při osvobození Československa za druhé světové války. Postavilo jej šest tesařů z rumunské obce Brsana pod vedením mistra Ilia Ioana Benta. Všichni se své řemeslo naučili od svých otců v Sedmihradsku ve stylu tzv. transylvánské gotiky. Podobné stojí např. v Chicagu nebo v Paříži. Zdejší svatostánek slouží od roku 2011

Prudký Martin podle Ml. fronty Dnes, e-mostecko.cz, 11.12. 2010

popis

Kostel je postaven z dubového, smrkového a jedlového dřeva bez pomoci hřebíků krom šindelové krytiny. Šest rumunských tesařů jej postavilo z materiálu dovezeného z kraje Maramureš v Rumunsku za pomoci tradičních metod. Orientován je zhruba severojižním směrem, na jižním průčelí je opatřen štíhlou věží vysokou téměř 23 metrů. Interiér osvětluje mosazný lustr, rovněž dovezený z Rumunska. Před kostele stojí dubový kříž svaté Trojice.
    Prudký Martin podle Ml. fronty Dnes, 11.12. 2010