Na místě původního kostela vystavěn nový barokní kostel v l. 1729–1731. Z původního raně barokního kostela zachovány zbytky zdí a věž, která ale byla ranně barokně přestavěna. Ve věži zvon, ulitý r.1558.
Kostel sv. Šebestiána a Rocha v Archlebově
Pohled na kostel z jižní strany, ze hřbitova
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Archlebov leží 12 km severozápadně od Kyjova a 3 km jihozápadně od Ždánic při silnici č. 54 Slavkov – Nové Mesto nad Váhom. Kostel sv. Šebestiána a Rocha se nachází ve východní části obce a je její dominantou.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349. Současný chrám sv. Šebestiána a Rocha byl postaven v letech 1729 až 1731 v barokním slohu. Stojí na místě staršího kostela, pocházejícího asi z roku 1447. Z něho se zachovaly zbytky pevnostních zdí a věž, která ale byla ranně barokně přestavěna. Vnitřní úpravy nového kostela byly provedeny v letech 1740–1746. Při dalších úpravách v roce 1836 byla přistavěna nová sakristie.

popis

Kostel sv. Šebestiána a Rocha je podélná, orientovaná, jednolodní stavba. Ukončena je na východní straně půlkruhovým presbytářem a na západní straně hranolovitou věží. Jejím z boků otevřeným podvěžím vede hlavní vchod do kostela. Zařízení chrámu je jednotné z poloviny 18. století s doplňky z 19. století. K původnímu vybavení kostela patří přízední kazatelna s dvojicí andílků. Na vrcholu stříšky nad kazatelnou socha sv. Pavla. Ve věži zavěšen