Moje místa 0
První ivančická synagoga byla postavena před rokem 1417. Znovu zmiňována roku 1618. Dnešní pozdně empírová budova je z let 1850–53 podle projektu vídeňského architekta Lorenze Wagnera. Svému účelu sloužila do r. 1941, poté sloužila jako sklad.
synagoga z ulice Josefa Vávry
© Milan Caha 08/2010
Graficke pismenko Historie židovské komunity v Ivančicích je nezvykle dlouhá. Kdy zde byla postavena první synagoga, není známo, nicméně dochovala se zmínka o její opravě, a to již v roce 1417. Další zmínka se vztahuje k roku 1618. Na plánu židovské obce z roku 1727 je synagoga zakreslena na místě, kde stojí dnešní synagoga. O stavbu současné pozdně empírové budovy se zasadil rabín Beer Oppenheim. Díky jemu byla na místě stržené starší budovy vybudovaná nová, téměř 3x větší svatyně. Stavbu vedl v letech 1850–53 stavební mistr Jan Jindřich Eber z Dolních Kounic. Svatostánek opatřený dvěma sloupy navrhl vídeňský architekt Lorenz Wagner. Ivančická synagoga ...